Ροδίτης

ΡοδίτηςΤο γεγονός ότι ο ροδίτης είναι η πλέον πολυφυτεµένη λευκή ποικιλία και παράλληλα η βάση για εκατοντάδες «απλά» και καθηµερινά –ή και λιγότερο «απλά»– λευκά κρασιά, έχει οδηγήσει στο χαρακτηρισµό του ως «ταπεινή» ποικιλία. Στην πραγµατικότητα όµως, ούτε λευκή ποικιλία είναι, αφού το χρώµα της φλούδας των ρωγών της είναι ερυθρωπό, ούτε «ταπεινή», εφόσον
κάτω από προϋποθέσεις µπορεί να προσφέρει αξιόλογα και ιδιαίτερα κρασιά. Με δεδοµένη
µάλιστα τη σχετικά χαµηλή τιµή τους, ο ροδίτης θέτει υποψηφιότητα για την πλέον «value for money» ποικιλία του ελληνικού αµπελώνα.

Καλλιεργούµενος απ’ άκρη σ’ άκρη της ηπειρωτικής χώρας, ο ροδίτης δίνει τα λευκά κρασιά ΠΟΠ Πάτρα, συνδράµει στα λευκά κρασιά ΠΟΠ Αγχίαλος και ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα, ενώ συµµετέχει σε αµέτρητους οίνους ΠΓΕ. Πολλές φορές παρουσιάζεται υδαρής και πλαδαρός, αλλά η τιθάσευση της χωρίς όρια παραγωγικότητάς του, η επιλογή ορεινών αµπελώνων, η προσεκτική οινοποίηση και η παραµονή των κρασιών για µικρά διαστήµατα µε τις οινολάσπες τους, είναι
µερικά από τα βασικά στοιχεία, που µετατρέπουν το εν δυνάµει ασχηµόπαπο σε πριγκιπόπουλο! Έτσι, οι σύγχρονοι, υψηλής ποιότητας ροδίτες διαθέτουν καθαρά, λεµονάτα –και ανάλογα µε την περιοχή, ορυκτώδη– αρώµατα, ελαφρύ προς µέτριο σώµα και δροσιστική οξύτητα, στοιχεία που τους προσδίδουν «ευρωπαϊκή» στόφα και ευελιξία στο τραπέζι.

Παρά την αµπελοκαλλιεργητική του κυριαρχία, ο ροδίτης παραµένει µια από τις πλέον ανεξερεύνητες ελληνικές ποικιλίες, αλλά και µια τρανή απόδειξη των δυνατοτήτων των σύγχρονων κρασιών της Ελλάδας, σε κάθε επίπεδο. Γιατί κάθε ανήσυχος οινόφιλος, που θα απολαύσει µια φιάλη κρασιού, είτε σαν απεριτίφ, είτε σαν εξαιρετικό συνοδό ορεκτικών και όχι
µόνο πιάτων, όχι µόνο θα διευρύνει τους οινικούς του ορίζοντες, αλλά θα έχει πραγµατοποιήσει
µια εξαιρετικά «έξυπνη» αγορά, ψηφίζοντας ροδίτη…