Μοσχοφίλερο

 

ΜοσχοφίλεροΑν κάποιος ψάχνει µια λευκή ελληνική ποικιλία που να υπόσχεται να δροσίσει και να φρεσκάρει, προσφέροντας ταυτόχρονα έναν πρωτόγνωρο για µεσογειακή χώρα εξωτισµό, το µοσχοφίλερο είναι η πρώτη που έρχεται στο µυαλό και µάλιστα αυτόµατα. Το χαρισµατικό αυτό σταφύλι –το πιο αρωµατικό από όλα τα µέλη της οικογένειας τωνφιλεριών, όπως υποδηλώνει και το όνοµά του, µε το συνθετικό «µόσχο» – µπορεί στην πραγµατικότητα να διαθέτει ρώγες µε ερυθρωπή ή γκριζωπή φλούδα. Ωστόσο, χρησιµοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για την παραγωγή ξηρών λευκών και ελάχιστων αφρωδών οίνων. Συχνά βέβαια συµµετέχει και σε χαρµάνια οίνων (ανάµεσά τους και πολλοί ΠΓΕ), όπου τα «ανεβάζει» µε το µοναδικό άρωµά του.
Πυρήνας της καλλιέργειας του όψιµου µοσχοφίλερου είναι η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα
το οροπέδιο της Μαντινείας. Εκεί, στα ορεινά κρύα εδάφη της περιοχής, µοσχοφίλερο- Μαντίνεια µεγαλουργούν, δίνοντας τους λευκούς οίνους ΠΟΠ Μαντίνεια. Αρκεί απλώς το ποτήρι να πλησιάσει τη µύτη και το µοσχοφίλερο χαρίζει απλόχερα τα φίνα και εξωτικά αρώµατά του, µε νότες λίτσι, ροδοπετάλων και λεµονανθών. Με την πρώτη γουλιά παρασύρει µε την παιχνιδιάρικη διάθεση που δηµιουργεί το ελαφρύ σώµα του, η γαργαλιστική οξύτητα και το πικάντικο τελείωµα. Το µοσχοφίλερο µάλιστα δεν θυσιάζει τα χαρακτηριστικά αυτά ούτε όταν οινοποιηθεί µε τη µέθοδο της Καµπανίας, για να δώσει λεπτά αφρώδη κρασιά, ούτε όταν εκχυλιστεί στην περίπτωση των ροζέ κρασιών, ούτε
καν όταν ωριµάσει σε βαρέλι, στις σπάνιες περιπτώσεις που οινοπαραγωγοί αποφασίσουν να του προσδώσουν πάχος και όγκο.
Εξωτικό, αναπάντεχο και γεµάτο φρεσκάδα, το µοσχοφίλερο πληµµυρίζει τις αισθήσεις, δηµιουργώντας µε µοναδικό τρόπο ένα αίσθηµα ευφορίας και χαράς, είτε ως απεριτίφ, είτε δίπλα σε κοµψά πιάτα. Κάθε νέος στην ηλικία, στη γνώση, αλλά και στη διάθεση,
ανεξάρτητα από τη βιολογική του ηλικία, θα βρει στο µοσχοφίλερο το εισιτήριο για ένα υπέροχο ταξίδι! Οι δε γνώστες µπορούν να
εµπιστευθούν στο µοσχοφίλερο τη χαλάρωση και την αναψυχή τους, χαµογελώντας πονηρά σε αυτήν τη σαγηνευτική ποικιλία.

 
Ποικιλία: Λευκός ξηρός Λαµπερό, ξανθόγκριζο, µε ελαφρά παρουσία διοξειδίου. Γκριζοπράσινο, λαµπερό. Ανοιχτόξανθο, µε γκριζοπράσινες ανταύγειες και ελάχιστο διοξείδιο. Αχυροπράσινο, λαµπερό, µε γκριζωπές ανταύγειες και ελαφρό
διοξείδιο. Αχνοκίτρινο, λαµπερό, µε πρασινωπές ανταύγειες. Λαµπερό αχυροπράσινο, µε ελάχιστο γκρι και µικρή παρουσία διοξειδίου. Αχνοκίτρινο, λαµπερό, µε πρασινωπές πινελιές.
Περιοχή: Πελοποννησιακός Τοπικός Οίνος, Μαντινεία

Οινοποίηση:

Αλκοολικός βαθµός 11% vol

Σερβίρεται: 9-11οC

Συνοδεύει: Τεράστια γκάµα συνδυασµών στο τραπέζι. Ψάρια, θαλασσινά , λευκά κρέατα καθώς και τυριά µε ήπια γεύση

Γευσιγνωσία: Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Φρέσκα λουλουδάτα αρώµατα, δροσιστική οξύτητα. Λαµπερό ωχρόξανθο χρώµα, µε πράσινες ανταύγειες. Πληθωρικός αρωµατικός πλούτος φρούτων, λουλουδιών, τριαντάφυλλου και λεµονανθού, προσδίδουν µία ισορροπηµένη οξύτητα και δροσερή φρέσκια επίγευση.

ΑΡΩΜΑ
Σύνθετη και φινετσάτη µύτη, όπου περνούν, διαδοχικά, αρώµατα γλυκού περγαµόντου, τριαντάφυλλου και λεµονιού, µαζί µε

µνήµες µπαχαρικών, όπως το µοσχοκάρυδο. Κοµψή και τυπική αρωµατική παρουσία, µε κίτρο, βερίκοκο και λεµόνι, σε τριανταφυλλένιο φόντο. ∆ιακριτική µύτη, µε περάσµατα ροδάκινου, πεπονιού, µέντας και τριαντάφυλλου. Λεπτά αρώµατα νυχτολούλουδου και τριαντάφυλλου, που παντρεύονται µε µνήµες κίτρου, ροδάκινου και πράσινων πιπεριών. ∆ιακριτικά αρώµατα γιασεµιού, σε φόντο λάιµ, γλυκού βερίκοκο και φουντουκιού. Κοµψό παιχνίδι αρωµατικών εντυπώσεων. Λεµονανθός, γιασεµί, τριαντάφυλλο, πράσινο µήλο και ανανάς. Μύτη µέτριας έντασης, µε αναφορές σε λεµονανθούς, αγιόκληµα, τριαντάφυλλο, πράσινα φρούτα και µέντα.
Εκφραστική µύτη, όπου κυριαρχούν τα αρώµατα του τριαντάφυλλου και του περγαµόντου, σε ελαφρά «φαρµακευτικό» φόντο. Κοµψή και φρέσκια σύνθεση, µε άνθη πορτοκαλιάς, αχλάδι, πράσινο µήλο, τριαντάφυλλο και µια ιδέα πιπεριού. Ζωηρή µύτη, γεµάτη
φρεσκάδα. Κυριαρχούν τα αρώµατα τριαντάφυλλου, λάιµ, βερίκοκου, µέντας και δυόσµου.
ΓΕΥΣΗ
Εξαιρετική ισορροπία ανάµεσα στο πάχος και στην οξύτητα. Πλούσια αρώµατα στόµατος, σε τόνους λεµονάτους. Επίµονο και ευχάριστο τελείωµα. Γεµάτο, καλά δοµηµένο, µε ελκυστική ζωντάνια και πολύ καλή διάρκεια στο τελείωµα, όπου επανέρχονται το τριαντάφυλλο και τα εσπεριδοειδή. Γεµάτο και µαλακό άγγιγµα, µε τη σπιρτόζα οξύτητα να εµφανίζεται αργότερα και να ισορροπεί το σύνολο. Ωραίο, επίµονο τελείωµα. Στόµα αρκετά γεµάτο, µε δροσερή οξύτητα, καλή δοµή και διάρκεια. Αίσθηση περγαµόντου και λευκών φρούτων στο τελείωµα. Στόµα µεσαίου όγκου, στρογγυλό και ευγενικό, µε ικανή οξύτητα και καλή διάρκεια. Στο τελείωµα ξεχωρίζουν νότες γλυκού πορτοκάλι. Γεµάτο στόµα, µε καλή δοµή, τονισµένη οξύτητα και άφθονο φρούτο. Καλό τελείωµα, µε εξωτικές νότες. Αρκετά παχύ στο στόµα, µε ελαφρά γλυκιά αίσθηση, που αντιρροπείται από την καλή οξύτητα. Ευχάριστο τελείωµα, µε περάσµατα τριαντάφυλλου και µέντας. Ευχάριστα δροσερό, µε κοµψό σώµα και καλή διάρκεια. Λεµόνι και τριαντάφυλλο επικρατούν και στο τελείωµα. Μια διαφορετική εκδοχή της Μαντίνειας, που κερδίζει µε τη λεπτότητα και τη δροσιά της. Ωραίο τριανταφυλλένιο τελείωµα. Ευκολόπιοτο κρασί, µε τραγανή οξύτητα, πλούσιο φρούτο και ισορροπηµένη, κοµψή δοµή. Μακρά και νόστιµη επίγευση.