Μοσχάτο

 

ΜοσχάτοΕίναι γνωστή η αγάπη του άσπρου µοσχάτου για τον ήλιο. Αυτός ζεσταίνει τις µικρές ρώγες, δίνει στην παχιά φλούδα του κιτρινόχρυσο, γεµάτο φακίδες χρώµα και συµπυκνώνει µοναδικά τα αρώµατα και τη γεύση του. Έτσι, το λεπτόρωγο µοσχάτο άσπρο προσφέρει απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα µοσχοβολιστά ξηρά, αλλά
κυρίως σπουδαία γλυκά κρασιά, που δίκαια τοποθετούνται ανάµεσα στα καλύτερα επιδόρπια κρασιά του κόσµου («Μοσχάτος Πατρών», «Μοσχάτος Ρίου Πατρών», «Μοσχάτος Ρόδου», «Σάµος», και «Μοσχάτος Κεφαλλονιάς»).
Η αγάπη του άσπρου µοσχάτου για επικλινείς, ορεινούς αµπελώνες δεν κρύβεται, αν και ευδοκιµεί εξίσου καλά και σε χαµηλότερα υψόµετρα. Τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά Σάµος και Ρόδος, ο πελοποννησιακός αµπελώνας του Ρίου-Πατρών και της Πάτρας, και η Κεφαλλονιά είναι οι σηµαντικότερες περιοχές καλλιέργειας µοσχάτου άσπρου και διαθέτουν οµώνυµες ζώνες ΠΟΠ για τα γλυκά τους µοσχάτα (ΠΟΠ Σάµος, ΠΟΠ Μοσχάτος Ρόδου, ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτος Πατρών και ΠΟΠ Μοσχάτος Κεφαλλονιάς, αντίστοιχα). Τα κρασιά όλων αυτών των περιοχών συγκαταλέγονται µάλιστα ανάµεσα στα πλέον διακεκριµένα ελληνικά κρασιά, αφού έχουν αποσπάσει και συνεχίζουν να αποσπούν σπουδαίες κριτικές, υψηλότατες βαθµολογίες και πλήθος µεταλλίων σε διεθνείς διαγωνισµούς και δοκιµές. Ως κοινό οργανοληπτικό τόπο έχουν τα εκρηκτικά αρώµατα, µε έντονη την παρουσία του πρωτογενούς αρώµατος της ποικιλίας και του λίτσι, τη γευστική συµπύκνωση και την ικανοποιητική οξύτητα, στοιχεία που κανείς συναντά –σε µικρότερη ένταση– και στα ξηρά κρασιά της ποικιλίας. Η χρήση του βαρελιού συµπυκνώνει ακόµα περισσότερο αυτά τα… ελιξίρια, ενώ ταυτόχρονα τους προδίδει µελένιες, ξηροκαρπάτες και µαρµελαδάτες νότες.
Το λεπτόρωγο µοσχάτο άσπρο είναι σίγουρα µια από τις πλέον σηµαντικές ποικιλίες του ελλαδικού χώρου. Κάτω από τον ολόλαµπρο ελληνικό ήλιο µετουσιώνεται σε σπουδαία κρασιά, που εκφράζουν το µοναδικό terroir από το οποίο προέρχονται. Κρασιά που θα αφήσουν ακόµα και τον πλέον απαιτητικό οινόφιλο µε το στόµα ανοιχτό, αλλά και ευτυχισµένο, που βίωσε µία τόσο αξιοµνηµόνευτη οινική εµπειρία, την οποία θα θελήσει να επαναλάβει το συντοµότερο!