Chardonnay

 

 

Chardonnay∆ίχως αµφιβολία, ένας από τους άρχοντες των λευκών ποικιλιών, το σαρντονέ, δεν θα µπορούσε παρά να ντυθεί και στα γαλανόλευκα. Όπως και στα περισσότερα µέρη του κόσµου, η συντριπτική πλειονότητα των κρασιών από αυτήν την ποικιλία ανήκει στην κατηγορία των ήσυχων και ιδιαίτερα των ήσυχων µονοποικιλιακών οίνων. Πολλές
φορές όµως, το σαρντονέ βρίσκει τη θέση του σε χαρµάνια, όπου συνεισφέρει µε την
απαράµιλλη ικανότητά του να προσδίδει όγκο και λιπαρότητα. Βέβαια, οι ικανότητές του δεν σταµατούν εκεί, αφού µε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που του έχουν αναθέσει πολλοί από τους οινοπαραγωγούς, έχει αναδειχθεί σε βασικό εκφραστή κύρους και δύναµης του ελληνικού αµπελώνα.

 

Παρόλο που το σαρντονέ βρίσκεται φυτεµένο σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας, η βόρεια και η κεντρική Ελλάδα, καθώς και η Πελοπόννησος είναι οι τόποι που η ποικιλία γνωρίζει τη µεγαλύτερη ανάπτυξη. ∆ιαθέτοντας αρωµατικό χαρακτήρα λευκόσαρκων φρούτων, στα πιο κρύα κλίµατα και εξωτικών στα πιο ζεστά, τα κρασιά από σαρντονέ παρουσιάζονται πάντα πλούσια και ογκώδη γευστικά. Τα τελευταία αυτά στοιχεία τονίζονται µάλιστα από την επιλογή πολλών ελλήνων οινοπαραγωγών να χρησιµοποιούν βαρέλι κατά την οινοποίηση, αλλά και να εφαρµόζουν τεχνικές παραµονής και ανάδευσης µε τις οινολάσπες (Sur lie & bâtonnage). Τα πυκνά, εντυπωσιακά κρασιά µικρής παραγωγής που προκύπτουν είναι ανάµεσα στα πλέον διακεκριµένα της χώρας και χαίρουν ιδιαίτερης προσοχής από καταξιωµένους ειδήµονες του κρασιού.

 

Αρκεί να σερβιριστεί σε ένα ευµεγέθες ποτήρι και το ελληνικό σαρντονέ είναι έτοιµο να χαρίσει όλη τη δύναµη και την πληθωρικότητα που του προσδίδει το ηλιόλουστο κλίµα της Ελλάδας. Με το ισχυρό κοσµοπολίτικο προφίλ του θα προσφέρει µε τη σειρά του κύρος και επίπεδο σε κάθε οικοδεσπότη που θα το επιλέξει.