Cabernet Sauvignon

 

Cabernet SauvignonΤο καµπερνέ σοβινιόν είναι για πολλούς οινογνώστες και καταναλωτές ο βασιλιάς των ερυθρών ποικιλιών. Έχει ήδη κατακτήσει σχεδόν όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες του κόσµου, ενώ στην Ελλάδα έχει πράγµατι
µια σηµαντική παρουσία στο κοµµάτι των κρασιών υψηλής ποιότητας. Το καµπερνέ σοβινιόν είναι µια ερυθρή ποικιλία που δίνει ερυθρά κρασιά, γνωστά για τον ατίθασο χαρακτήρα τους, αλλά και για τη µοναδική δυνατότητα παλαίωσης που διαθέτουν.
Τα κρασιά που έχουν παραχθεί από καµπερνέ σοβινιόν διακρίνονται για το πυκνό, σχεδόν αδιαπέραστο πορφυρό χρώµα τους. Η έντονη µύτη τους χαρακτηρίζεται από τα αρώµατα µαύρων φρούτων, κέδρου και µπαχαρικών, ενώ συχνά υπάρχει η παρουσία των αρωµάτων δρυός. Στο στόµα είναι πυκνά στη δοµή και στιβαρά, µε σφιχτές ταννίνες, υψηλή οξύτητα και µέτριο προς υψηλό αλκοόλ. Το καµπερνέ σοβινιόν είναι µια ποικιλία που αγαπάει τη δρυ και από τις ελάχιστες που µπορεί να «αντέξει» παλαίωση σε 100% καινούριο δρύινο βαρέλι. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σχεδόν σε όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές, ενώ έχει δώσει δείγµατα κορυφαίας ποιότητας στις περισσότερες από αυτές, όπως στο Μέτσοβο, στην Καβάλα, στη ∆ράµα, στη Χαλκιδική, στην Αταλάντη, στην Αττική και στη Μεσσηνία. Εκτός από µονοποικιλιακά κρασιά, το καµπερνέ σοβινιόν απαντάται σε χαρµάνια µε γαλλικές ποικιλίες, όπως το µερλό και το καµπερνέ φραν, αλλά και σε πολύ επιτυχηµένες προσπάθειες µε ελληνικές ποικιλίες, όπως το αγιωργίτικο.
Το καµπερνέ σοβινιόν είναι η ποικιλία των οινόφιλων που αρέσκονται τα ταννικά, πληθωρικά και πολύπλοκα ερυθρά κρασιά. Είναι µια ποικιλία που κατ’ εξοχήν απαιτεί το πάντρεµα µε πρωτεΐνες κρέατος, ειδικά µε µοσχάρι, αλλά και µε πιο εξεζητηµένες επιλογές, όπως π.χ. ελάφι. Ελάχιστα είναι τα ελληνικά καµπερνέ σοβινιόν που δεν θα ωφεληθούν από παλαίωση τριών ή πέντε χρονών στη φιάλη, µετά από την κυκλοφορία τους, κερδίζοντας σε αρωµατική εξέλιξη και απαλότητα. Τα κορυφαία κρασιά εντυπωσιάζουν ακόµη και 15 ή 20 χρόνια µετά τον τρύγο.