Αηδάνι

 

ΑηδάνιΤο αηδάνι είναι µια αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία ενώ, κατά κάποιον τρόπο, µπορεί να θεωρηθεί εναλλακτική έκφραση των µεγάλων λευκών κρασιών της Σαντορίνης, συµµετέχοντας στο χαρµάνι που πρωταγωνιστεί το ασύρτικο. Είναι µια λευκή ποικιλία, που χρησιµοποιείται για την παραγωγή ξηρών κρασιών του ίδιου χρώµατος και σπανιότερα, επιδόρπιων κρασιών, που
παλαιώνουν για µεγάλο διάστηµα σε βαρέλι.

 

Το αηδάνι δίνει κρασιά µε απαλό κιτρινοπράσινο χρώµα και διακριτική µύτη, µε ορυκτώδεις νύξεις αρωµάτων, που θυµίζουν κίτρινα φρούτα και λουλούδια. Ο όγκος του στόµατος είναι µέτριος, όπως και η αλκοόλη και η οξύτητά τους. Συνήθως, το αηδάνι αναµειγνύεται µε το ασύρτικο, επειδή έχει τη µοναδική ικανότητα να παρέχει στρογγυλάδα και ανθώδη κυρίως, αρωµατική πολυπλοκότητα στο χαρµάνι, χωρίς να παρεµβαίνει στο µεγαλειωδώς ορυκτώδη χαρακτήρα και την εξαίρετη δοµή του τυπικού οίνου ΠΟΠ Σαντορίνη. Εν τούτοις, οι σπάνιες εµφιαλώσεις σκέτουαηδανίου, αν και εξαίρετες, είναι σπάνιες, αλλά η εύρεσή τους αξίζει τον κόπο. Το αηδάνι βρίσκεται κυρίως στις Κυκλάδες,ενώ δίνει ξηρά και γλυκά
κρασιά (Vinsanto) στον οίνο ΠΟΠ Σαντορίνη, βρίσκεται επίσης στη Νάξο και στην Πάρο, αλλά δεν επιτρέπεται στα κρασιά του ΠΟΠ Πάρος. ∆εδοµένης της υψηλής ποιότητας της ποικιλίας, φαίνεται πως είναι θέµα χρόνου, αµπελοκαλλιεργητές εκτός Κυκλάδων να αρχίσουν να διερευνούν τις δυνατότητες που έχει το αηδάνι.

 

Το αηδάνι είναι ιδανική ποικιλία για τους λάτρεις του κρασιού, που διαθέτουν απαιτητικό ουρανίσκο και είναι πρόθυµοι να αναζητήσουν τις λιγότερο γνωστές πτυχές των ονοµασιών προέλευσης. Η επιλογή
µιας φιάλης κρασιού από αηδάνι φανερώνει εξοικείωση µε… «απάτητες», σχεδόν «παρθένες» οινικές
περιοχές. Τα ξηρά κρασιά από αυτήν την ποικιλία είναι απολαυστικά όταν καταναλώνονται νέα, ιδίως συνδυασµένα µε οστρακοειδή και λιπαρά ψάρια. Τα πιο πλούσια πιάτα µπορούν να συνδυαστούν µε πιο ώριµα κρασιά από αηδάνι, αφού αυτά µπορούν να εξελιχθούν στη φιάλη τουλάχιστον για πέντε χρόνια. Τα επιδόρπια κρασιά από αυτήν την ποικιλία διατηρούνται για δεκαετίες.