Αγιωργίτικο Νεµέας

 

Αγιωργίτικο ΝεµέαςΤο Αγιωργίτικο είναι µια σαγηνευτική ποικιλία αµπέλου, που χαϊδεύει τις αισθήσεις, µε κοµψότητα, φρεσκάδα και ένταση αρωµάτων, τόσο στη µύτη όσο και στο στόµα. Είναι µια ερυθρή ποικιλία αµπέλου, που συχνά αναφέρεται ως «πολυδύναµη», επειδή µπορεί να οδηγήσει σε ευρύ φάσµα τύπων και στυλ κρασιών, από δροσιστικά ροζέ, έως συµπυκνωµένα γλυκά. Ωστόσο, τα πιο γνωστά στυλ κρασιών από Αγιωργίτικο είναι δύο: τα νεαρά, ξηρά κόκκινα δεξαµενής και τα κόκκινα που έχουν ωριµάσει σε βαρέλι, τουλάχιστον για ένα έτος.

 

Τα νεαρά κρασιά από Αγιωργίτικο έχουν µετρίως βαθύ κόκκινο χρώµα, έντονα αρώµατα φρέσκων κόκκινων φρούτων, µέτρια οξύτητα και µαλακές ταννίνες. Τα κρασιά που έχουν ωριµάσει σε βαρέλι έχουν βαθύ χρώµα, ενώ η µύτη τους αποκαλύπτει συµπυκνωµένα και πολυσύνθετα αρώµατα κόκκινων φρούτων. Στο στόµα είναι πλούσια, µε ώριµες ταννίνες υψηλής ποιότητας. Το Αγιωργίτικο είναι µια ποικιλία που µπορεί να δώσει και άλλους τύπους κρασιών, όπως εξαίρετα ροζέ ή εκπληκτικά επιδόρπια κρασιά από λιαστά σταφύλια. Πολλοί παραβάλλουν το Αγιωργίτικο µε την ιταλική ποικιλία σαντζιοβέζε, που δίνει τα πασίγνωστα κρασιά Chianti.
Το Αγιωργίτικο είναι η ποικιλία του οίνου ΠΟΠ Νεµέα, από τη µεγαλύτερη ζώνη ονοµασίας προέλευσης κόκκινου κρασιού στην Ελλάδα και παράλληλα, µια ποικιλία κορυφαίας ποιότητας. Το δίδυµο Νεµέα- Αγιωργίτικο είναι άρρηκτα δεµένο, τόσο παραδοσιακά, καθώς η ποικιλία καλλιεργείτο µόνο στη Νεµέα και την ευρύτερη περιοχή της, όσο και στη σύγχρονη οινική Ελλάδα. Εν τούτοις, το κορυφαίο δυναµικό ποιότητας του Αγιωργίτικου έπεισε πολλούς παραγωγούς να το φυτέψουν και σε άλλες περιοχές, όπως στον αµπελώνα της Βόρειας Ελλάδας ή αλλού στον αµπελώνα της Πελοποννήσου.

 

Το Αγιωργίτικο απευθύνεται σε όσους οινόφιλους αναζητούν µια µαγευτική οινική πρόταση για στιγµές κοινωνικών επαφών και οικειότητας. Είναι ένα κρασί που προσφέρει γευστική ικανοποίηση, αλλά και ευελιξία, αφού µπορεί να καταναλωθεί νέο, διατηρώντας τη δυναµική παλαίωσης για πολλά χρόνια. Τέλος, είναι κατάλληλο για να συνοδεύσει µεγάλη ποικιλία πιάτων, που ταιριάζουν µε τη σύγχρονη. Το Αγιωργίτικο είναι µια γηγενής ποικιλία κόκκινου κρασιού που καλλιεργείται από αρχαιοτάτους χρόνους στην περιοχή της Νεµέας, στην Πελοπόννησο. Έχει κατοχυρωθεί ως Οίνος Ονοµασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος και θεωρείται σαν µια από τις καλύτερες και περισσότερο αναγνωρίσιµες Ελληνικές ποικιλίες στην διεθνή αγορά.

 
Η σύνθλιψη των σταφυλιών γίνεται µε το παλιό, χειροκίνητο πιεστήριο, µε αποτέλεσµα ο χυµός και κατά συνέπεια το κρασί να κρατάει το άρωµα και την φρουτώδη γεύση του Αγιωργίτικου, χωρίς να αφήνει στο τέλος κάποια στιφή γεύση.
Στην φυσική διαδικασία της οινοποίησης το κρασί ωριµάζει και καθαρίζει µόνο του, σε δροσερό υπόγειο, χωρίς να χρησιµοποιούνται χρωστικές, διαυγαστικές ή συντηρητικές ουσίες. Η συσκευασία γίνεται µε φυσική ροή χωρίς φίλτρα και αντλίες που θα το «χτυπήσουν» και θα αλλοιώσουν την ποιότητά του.

 
Ποικιλία: Οίνος Ερυθρός Ξηρός προστατευόµενη Γεωγραφική ένδειξη Κόρινθος «Αγιωργίτικο Νεµέας». Απαλό Κερασοκόκκινο χρώµα µε αρώµατα ώριµων κόκκινων φρούτων (κεράσι, φράουλα) γλυκών µπαχαριών και σοκολάτας γάλακτος.

 

Περιοχή: Κόρινθος Νεµέας.

 

Σερβίρεται: στους 10-12ο C

 

Συνοδεύει: καλοκαιρινά γεύµατα BBQ, µπαρµπούνια και ζυµαρικά.

 

Γευσιγνωσία: Στο στόµα έχει ανεπαίσθητη νότα γλυκύτητας και φρεσκάδας λόγω της τονισµένης οξύτητας. Έντονα και πυκνά αρώµατα στόµατος που ακολουθούν τον χαρακτήρα της µύτης και φτάνουν µέχρι την επίγευση.