ΑΘΗΡΙ

 

ΑθηριΤο αθήρι είναι µια αρχαία λευκή ποικιλία αµπέλου του Αιγαίου πελάγους, η οποία χρησιµοποιήθηκε για αιώνες για τη παραγωγή έξοχων λευκών ξηρών κρασιών. Οι ιδιότητές του αναγνωρίστηκαν από αµπελοκαλλιεργητές, της υπόλοιπης Ελλάδας, οπότε εξελίχθηκε σε παράγοντα ουσιαστικής και εξαιρετικά κοµψής έκφρασης λευκών κρασιών των Κυκλάδων και των∆ωδεκανήσων.

 

Το αθήρι είναι µια ποικιλία που ταιριάζει καταπληκτικά στις συνθήκες του άνυδρου και ζεστού Αιγαίου πελάγους και αποδίδει σε µεγάλη ποικιλία εδαφών. ∆ίνει κρασιά µε µέτρια αρωµατική ένταση και αρώµατα λευκών και κίτρινων φρούτων, µέτρια επίπεδα αλκοόλης, µέτρια οξύτητα, µεσαίο όγκο, φρεσκάδα και ζωντάνια. Το αθήρι καλλιεργείται σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, ενώ αποτελεί σηµαντική ποικιλία ακόµα και στην Κρήτη. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αµπελώνες έχουν φυτευθεί στην ενδοχώρα, µε προεξάρχουσα τη Μακεδονία και ιδίως τη Χαλκιδική (ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα). Εν τούτοις, τα κορυφαία αποτελέσµατα επιτυγχάνονται στον οίνο ΠΟΠ Σαντορίνη, όταν συνδυάζεται µε το ασύρτικο και το αϊδάνι, καθώς και στους αµπελώνες µεγάλου υψοµέτρου του οίνου ΠΟΠ Ρόδος. 

 

Γι’ αυτούς που θέλουν να πρωτοέρθουν σε επαφή µε τη σπιρτάδα των λευκών ξηρών κρασιών του Αιγαίου πελάγους, το αθήρι είναι µια άριστη πρόταση. Η λιτή και καθόλου βαριά δοµή του και η ήπια γεύση του καθιστούν τα κρασιά της ποικιλίας αθήρι κατάλληλα για µεγάλο φάσµα πιάτων, που συνδυάζονται µε δυσκολία µε κρασί. Ωστόσο, οι Έλληνες απολαµβάνουν το αθήρι και ως απεριτίφ, ιδίως πριν από γεύµατα του ζεστού καλοκαιριού. Πρόκειται για µια ποικιλία αµπέλου που δίνει κρασιά για κατανάλωση σε νεαρή ηλικία, µέσα σε δύο-τρία χρόνια από την εσοδεία τους, παρότι υπάρχουν ορισµένα δείγµατα ντελικάτα και πολυσύνθετα, ακόµα και στα πέντε έτη τους