Λευκός ξηρός Santo Rousso

Περιοχή: Σαντορίνη

Ποικιλία: 70% Ασύρτικο, 15% Αθήρι & 15% Αηδάνι

Λευκός ξηρός Santo RoussoΤο Santo Rousso Πάλαι Ποτέ Εκκλησάκι, είναι το επιγέννημα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα ένα πολύ ιδιαίτερο κρασί με ξεχωριστή φυσιογνωμία και μοναδικό αρωματικό προφίλ.

Το 1999, μετά από τον υπερώριμο τρύγο τα σταφύλια των ποικιλιών Ασύρτικο,  Αηδάνι και Αθήρι ξεκίνησαν κλασική λευκή οινοποίηση χρησιμοποιώντας τις άγριες ζύμες τους. Μετά το τέλος της οινοποίησης το κρασί οδηγήθηκε σε μεγάλα δρύινα βαρέλια όπου και παρέμεινε  για μια περίοδο ρεκόρ 204 μηνών!!! Το κρασί εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο .

Η αλήθεια είναι ότι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας που διαμόρφωσε το κρασί μετά την πολυετή παραμονή του στα δρύινα βαρέλια, παραπέμπουν περισσότερο σε μια ενδιαφέρουσα Sercial Madeira. Τα καλοκαίρια και οι χειμώνες που περάσανε προικίσανε τον ένοικο του βαρελιού με σκούρο κεχριμπαρί χρώμα, ενώ τροφοδοτεί την μύτη με αρώματα καφέ, καπνού, καραμέλας βουτύρου, καρυδέλαιο, μέλι, καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς και έναν ορυκτώδη χαρακτήρα που γίνεται πιο έντονος στον ουρανίσκο. Στο στόμα, σύνθετο με γεύσεις φλούδας πορτοκαλιού, καμμένης ζάχαρης, μελιού, ξηρών καρπών, μπίτερ σοκολάτας  και ένα αρκετά μεγάλο φάσμα rancio, όπως σαφράν, νότες ευκαλύπτου, αποξηραμένων λουλουδιών κ.α. Καταπληκτική οξύτητα η οποία μαζί με το ψηλό αλκοόλ (14%) έχουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την διατήρηση αυτού του κρασιού. Συνοδεύει αλμυρά πιάτα και σούπες, θαλασσινά, οστρακοειδή, καπνιστά τυριά αλλά και λευκά κρέατα με μπαχαρικά.

SantoRousso

Η Οινοποιία Santo Rousso είναι τρίτης γενιάς εταιρεία. Ιδρύθηκε το 1857 στην Σαντορίνη από τον προπάππο της οικογένειας Νικόλαο Ρούσσο.

Μετά από μια πετυχημένη πορεία 150 ετών η εταιρεία λαμβάνει την  σημερινή της μορφή με υπερσύγχρονο οινοποιείο στη Δάφνη Νεμέας μια κατεξοχήν Αμπελουργική περιοχή και Κέντρο Διανομής και Τροφοδοσίας στην Μεταμόρφωση Αττικής. Η εταιρεία προσφέρει στην
αγορά μια ποικιλία οίνων Υψηλής ποιότητας που καλύπτουν τις απαιτήσεις του επαγγελματία και του απαιτητικού καταναλωτή σε άριστη σχέση Ποιότητας Τιμής. Οι δυο τελευταίες γενιές
υπογράφουν Παλαιωμένους Οίνους εξαιρετικής  ποιότητας από το 1977.!!!

Λευκός ξηρός Santo Rousso