Πρόκειται για κρασιά που πίνονται νέα και έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα, ενώ κυκλοφορούν γύρω στα τέλη Νοεμβρίου και καταναλώνονται σύντομα. (Συνήθως, η διάρκεια ζωής τους είναι ένας χρόνος από την παραγωγή τους).

imagesΗ παγκόσμια εμπορική επιτυχία ενός κόκκινου κρασιού Νouveau με προέλευση το Μποζολέ της Γαλλίας κατέστησε όλα τα κρασιά πρώιμης κατανάλωσης συνώνυμα με τον τρόπο παραγωγής αυτού του διάσημου –αν και αμφιλεγόμενου για κάποιους– κρασιού. Η μέθοδος αυτή, που ονομάστηκε macération carbonique (ανθρακική εκχύλιση ή, πιο δόκιμα, εκχύλιση σε ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα), γίνεται με τη χρησιμοποίηση ολόκληρων τσαμπιών σταφυλιών, χωρίς να σπάσουν και την προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα, συνήθως από μια διπλανή δεξαμενή που «βράζει» (δηλαδή, ζυμώνει και εκλύει φυσικά διοξείδιο του άνθρακα). Έχουμε έτσι αναερόβιες συνθήκες, αφού τα σταφύλια καλύπτονται από το διοξείδιο που διώχνει τον αέρα ή είναι βουτηγμένα στον χυμό των σταφυλιών που βρίσκονται χαμηλότερα και σπάζουν από το βάρος. Αρχίζει τότε μια μεταφορά των χρωστικών και των αρωματικών ενώσεων που βρίσκονται στη φλούδα των σταφυλιών, η οποία συμβαίνει μέσα στις ανέπαφες ρώγες, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και ζύμωση. Αντί, δηλαδή, να πιέσουμε τα σταφύλια –όπως στην κλασική ερυθρή οινοποίηση– και να γίνει η αλκοολική ζύμωση σε όλο τον μούστο, πραγματοποιείται ενδοκυτταρική, όπως λέγεται, ζύμωση, μέσα στην κάθε ρώγα».

«Η μέθοδος παραγωγής κρασιών τύπου Νouveau δίνει κρασιά που μπορούν να καταναλωθούν πρώιμα, αλλά έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής (σπάνια αντέχουν μέχρι το καλοκαίρι), αφού δεν έχουν «εξοπλιστεί» με τις αντιοξειδωτικές τους ασπίδες, που είναι οι τανίνες του κρασιού» . Πράγματι, είναι κρασιά μαλακά, με ελάχιστες τανίνες, ενώ η γεύση τους είναι ευχάριστη και παιχνιδιάρικη. Έτσι, πίνονται ευχάριστα και μας ξεδιψούν. Όλα αυτά τα στοιχεία –red grapes Ventana 9.07εκρηκτική ένταση αρωμάτων, μαλακή γεύση και ιδιαίτερο στυλ– αποτελούν τα ατού των κρασιών τύπου Νouveau.

Τα κρασιά τύπου Nouveau είναι συνήθως ερυθρού χρώματος, με εντυπωσιακές αποχρώσεις από βιολετί μέχρι φούξια, που αποτελούν ένδειξη της φρεσκάδας τους. Στη μύτη κυριαρχούν τα απίστευτα γοητευτικά αρώματά τους, που θυμίζουν άνθη και φρούτα. Έκρηξη αρωμάτων κερασιού, μπανάνας ή φράουλας, κάποιες φορές και σε φόντο μπαχαρικών.

Συνδυάζονται με πράσινες σαλάτες, ζυμαρικά, κοτόπουλο κοκκινιστό, λαδερά, αλλαντικά, φρούτα, γλυκόξινα εξωτικά πιάτα, ξηρούς καρπούς, ακόμη και με σάντουιτς, πίτες ή σφολιάτες.